Mire jó a retinol, és hogy használd?
2021. január 28. írta: Szabinae

Mire jó a retinol, és hogy használd?

A retinol igazi jollyjoker hatóanyag, mivel nem csak bizonyítottan csökkenti a ráncokat, de a kollagén termelést is fokozza, ezáltal pedig feszesebb, rugalmasabb bőrt kapunk rendszeres használat mellett.

A kozmetikumokban 3 különböző formában lehet találkozni vele: 

  • Retinolsav
  • Retinol
  • Retinoid

Ezt azért emelném ki, mert ezek nem ugyanazt jelentik, csak "testvérek". Mind a 3 hatóanyag anti-aging, bőrregeneráló, és kollagén termelő fokozó hatással bír, viszont más-más molekula súllyal rendelkeznek, és ez a fő különbség köztük.

pexels-andrea-piacquadio-3754678.jpg

A RETINOL / RETINOLSAV / RETINOID HATÁSA:

  • Anti-aging, tehát ránctalanít
  • Serkenti a kollagén termelődését, és ezáltal a bőrfiatalító hatása is van
  • Gyorsítja a bőr megújulási folyamatát, egyenletes, feszes bőrfelszínt eredményezve
  • Fokozza a bőr vízmegkötő készségét
  • Csökkenti a pigmentfoltokat, és a különböző hegeket (főlek akne hegekre van pozitív hatással)
  • Antioxidáns  

Az FDA (U.S. Food and Drug Administration, azaz az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal) kutatása szerint 125 féle bőrbetegségnél bizonyítható, hogy rendszeres retinol / retinolsav használattal látványos javulás tapasztalható. 

Fontos, hogy ezt a hatóanyagot fokozatosan kell beépíteni az arcápolási rutinba. Én azt ajánlom, hogy az éjszakai arckrémetekbe cseppentsetek bele 1-1 cseppet fokozatosan növelve a napok számát, majd a cseppek számát, mivel könnyen ki tudja hirtelen csapni az arcbőrt, és hámlani kezd tőle, ha nincs meg a fokozatosság. 

Kizárólag éjszakára ajánlom, mivel fényérzékenyít, és másnap is erősen ajánlott a fényvédő használata nappalra.

Kismamák pedig egyáltalán nem használhatják!

A retinolsav, retinol, és a retinoid hatóanyagok többféleképpen fordulnak elő a kozmetikumokban. A szérumoktól kezdve fellelhető már  szemránckrémként, kapszulaként, vagy retinol tartalmú krémként is.

MI MIT IS JELENT PONTOSAN:

A legerősebb hatóanyag a retinolsav, amit tretinoin néven is meg lehet találni. Ezt az a hatóanyag, aminek anti-aging hatóanyagként megkapta az FDA jóváhagyását (egyedüliként a piacon). Magyarországon csak és kizárólag bőrgyógyász tudja felírni Nektek. 

Hihetetlen mértékben csökkenti a ráncokat, fokozza a kollagéntermelést sejtszintű kommunikációval. A 3 hatóanyag közül ő egy úgynevezett aktív molekula, amely képes sejtszinten kommunikálni, és ezáltal tartós eredményt elérni.

Ezt követi a retinol, másnéven tiszta A-vitamin. Ez már nem aktív molekula, hanem a bőrben található enzimek segítségével éri el ugyanazt a hatást, mint a retinolsav. Ez 10x gyengébb hatóanyag, mint a retinolsav, ám ennek ellenére is érdemes 0.5%-os retinol szérummal kezdeni a rutinba történő beépítést. 

MEGTALÁLHATOD: 

Elizabeth Arden Ceramide Retinol Capsules 60 db - 19.990 Ft

Institut Esthederm Intensive Retinol Cream - 21.500 Ft

Granactive retinoid, és a HPR (Oldott Hydroxypinacolone Retinoate) újgenerációs hatóanyagok, melyek hatásairól jelenleg csak gyártói nyilatkozatok vannak. Ők úgynevezett retinolsav észterek, melyek gyengédebben hatnak, azáltal érzékeny, rozácás bőrre inkább ők javasoltak, mivel kevésbé irritatívak, mint a retinolsav, vagy a retinol.

Még több inspirációért látogass el Facebookra: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 

 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');