Tudtad, hogy a jázmin a legérzékibb illat? | TOP 10 érzéki parfüm a jázmin erejével
2021. október 28. írta: Szabinae

Tudtad, hogy a jázmin a legérzékibb illat? | TOP 10 érzéki parfüm a jázmin erejével

A jázmin az egyik legkedveltebb parfümösszetevő. Egy régi mondás szerint nem is létezik parfüm jázmin nélkül, ugyanis a múlt század első felében készült parfümök mintegy 80%-a tartalmazott természetes jázmint. Ez a szám mára már lecsökkent, ahogy megjelentek az újabb közkedvelt illatakkordok. Ezen kívül persze a természetes összetevők aránya is elkezdett csökkennk, ahogy a tudomány fejlődésével a laboratóriumi esszenciák megjelentek.

mugler-alien-goddess-willow-smith.jpg

MIÉRT PONT A JÁZMIN?

Na de hogy megértsük a jázmint, mint illat alapanyag fontosságát, ismerjük meg magát a növényt

A jázmin - latinul Jasminum - perzsa szóból, a یاسمین-ból ered, ami azt jelenti: "Isten ajándéka”. Az olajbogyófélék családjába tartozó örökzöld cserjék nemzetsége, amely körülbelül 200 fajt foglal magában közeli rokona az orgonának, az olajfának és a kőrisfának.

Többféle jázmint különböztetünk meg, és mindegyik más-más ismertetőjeggyel bír.

Jasminum officinale | Fehér jázmin

Az illatszerek legfontosabb jázminfaja a fehér jázmin, más néven közönséges jázmin. Maga a virág vadon a Himalájában található, könnyen termeszthető, és innen indult el hódító útjára a 17.században.

Érdekesség, hogy a fehér jázmin Pakisztán nemzeti virága is egyben!

Jasminum officinale L. var. grandiflorum | Királyi jázmin

A királyi jázmint, vagy más néven spanyol jázmint / katalán jázmint széles körben termesztik Franciaországban, Kínában, Indiában, Egyiptomban, Marokkóban, Oroszországban és más országokban is az illatszerkivonata miatt.

Nyolcmillió kézzel szedett jázminvirágból mindössze 1 kilogramm jázmin abszolút képződik. Ennek ára termesztési helytől függőben változik. A legdrágább a Franciaországban előállítotté, ami 15.000 dollár / kg áron mozog. Ennél kicsivel kedvezőbb áron lehet a többi lelőhelyen termesztett jázmin abszolútot megvenni.

Ez a magas ár viszont arra késztette a vegyészeket, hogy elkezdjék kutatni az esszencia titkát, és kinyerni belőle a jázmin illatának titkát.

A SZINTETIKUS JÁZMIN SZÜLETÉSE

Rengeteg kísérlet, több év, és tudós munkájának gyümölcseként végül megtalálták a jázmin aroma jellegzetes ragyogásáért, mély, kissé édes virágos egyéniségéért felelős akkordot 1957 októberében Edouard Demole vezetésével, amint hedionnak neveztek el. Ez pedig gyökeresen megváltoztatta a parfümipart.

Eleinte mikromennyiségben használták a parfümörök, mára azonban gyakran kétszámjegyű a százalékos aránya a szintetikus metil-jázmonátnak / hedionnak a jázminakkord készítése során.

Az utóbbi években feltűnt a parfümőrök látóterében egy új jázminfaj, az arab jázmin, amelyet egyre többször láthatunk az illatakkordok között.

Jasminum sambac | Arab jázmin

A Dél-Ázsiából származó növény fűszeresebb, fásabb, mint az elődjei. A trópusi vizes élőhelyeken, és a világ minden táján termesztik. Érdekessége, hogy a virágai éjjel nyílnak és reggel záródnak. A szerelmesek testolajaként is ismert, az édes bódító, pézsmás, virágos illatának köszönhetően.

Antidepresszív és relaxáló tulajdonságai miatt előszeretettel használják nem csak parfümökben, hanem teákban is.

MENNYEI JÁZMINOS PARFÜMÖK

A következő válogatás 10 olyan parfümöt mutat be, amelyek elvarázsolják a jázminos illatkreációk szerelmeseit:

MUGLER ALIEN

Mugler ikonikus illata, amely immáron több, mint egy évtizede kedvence a Nőknek. Dominique Ropion és Laurent Bruyère parfümőrök érzéki és nőies alkotása olyan virágesszenciák kombinációja, mely rabul ejt, fűszeres, mégis friss ragyogást adva ezzel viselőjének.

A kézzel szedett édes jázmin, a fehér virágok, a fehér borostyán, a kasmír, a pézsma, a kesernyés mandarin, és citrusfélék harmonikus illatkompozíciója elképesztő népszerűségre tett szert korosztálytól függetlenül.

mugler_alien_blogozine_blog_hu.jpg

MUGLER ALIEN GODDESS

A Mugler parfümök piacra dobják Alien című bestsellerük új verzióját. Tizenhat évvel az eredeti megjelenés után a márka bemutatja az Alien Goddess-t, egy vidám és napos illatot egy aranyüvegben.

Mugler Willow Smith-et választotta az új parfüm múzsájának, amely egy erőteljes és univerzális illat.

Az Alien jellegzetes jegyei a jázmin és a kasmírfa új arculatokat kaptak: A Goddess így sziporkázó citrusos bergamottot, kókuszvizet, krémes madagaszkári vaníliát, virágos fehér jázmint, és érzéki kunkort, és kaszmeránt tartalmaz.

CAROLINA HERRERA GOOD GIRL

Az ikonikus cipellő keleties, fűszeres illatával szintén évek óta hódító útját járja.  Olyan illatakkordok alkotják, mint az ámbra (borostyán), a cédrus, a fahéj, a kakaó, a kasmírfa, a pacsuli, a pézsma, a praliné, a szantálfa, a tonkabab, és a vanília, mely bolgár rózsával, arab jázminnal, narancsvirággal, írisz gyökérrel, tubarózsával egészül ki a szívjegyben, és bergamottal, citrommal, kávéval, és mandulával egészül ki.

Különlegessége, hogy időnként különböző limittált kiadású üvegcsékkel jelentkezik az illat, így aranytól kezdve bordó bársonyig mindenféle szépséges cipellőként be lehet az adott időszakban szerezni őket.

carolina-herrera_03_0.jpg

YVES SAINT LAURENT BLACK OPIUM

A jellegzetes keleti illatot mindenki ismeri. Leginkább a hűvösebb idő beköszöntével lesz népszerű viselet ez az érzéki parfüm. Illatjegyeit tekintve leginkább a kávé és a jázmin dominál benne, melyet a a rózsaszín bors, a narancsvirág, a vanília, a keserű mandula, az édesgyökér, a pacsuli, a körte, és a cédrus tesz teljessé.

A Black Opiumot Nathalie Lorson, Marie Salamagne, Olivier Cresp és Honorine Blanc alkotta meg, és 2014 óta töretlen a sikere.

ysl_black_opium_blogozine_blog_hu_1.jpg

VALENTINO VOCE VIVA INTENSA

Egy optimisata hangulatú arab jázmin alapú illat, melyet a kristálymoha, bergamott, narancsvirág, mandarinvirág és bourbon vanília tesz teljessé. Hangulatos virágos, fűszeres illat, mely tökéletes választás az erősebb illatokat kedvelők számára.

valentino_lady_gaga_blogozine_blog_hu.jpg

CALVIN KLEIN WOMEN

A Calvin Klein Women női Eau de Parfum a nőiességet testesíti meg. Erőt, magabiztosságot ad. Tisztelgés a nőiességen belüli ellentétek előtt. Végtelenül változatos és mélyen összetett, akárcsak a nők. Illatjegyeit tekintve eukaliptusz, a grapefruit, a bergamott, a citrom és a fekete bors, a narancsvirág, a magnólia, a tea, a jázmin abszolút, a hedion, a málna, a friss cédrus, az ambroxán, a fehér pézsma, a kasmír, az olibanum és az ibolya különleges kombinációja.

ck3.jpg

ARMANI MY WAY

Az Armani My Way egy izgalmas fás-virágos illat, melynek alapja a fehér pézsma, a melengető cédrusfa, a meleg madagaszkári vanília, és a virginiai boróka, melyet a tubarózsa, és az indiai jázmin tesz érzéki illattá, majd az egyiptomi narancsvirág, és a citrusos kalábriai bergamott tesz teljessé. Bohókás virágkertre emlékezteti az embert, s mosolyra készteti viselőjét.

armani_my_way_blogozine_blog_hu.JPG

BURBERRY LONDON

A London by Burberry egy virágos női illat, melyet 2006-ban indították útjára. Londont Dominique Ropion és Jean-Marc Chaillan parfümőrök hozták létre olyan illatakkordokkal, mint a lonc, a mandarin, a rózsa, az édes jázmin, a tiare virág, a bazsarózsa, a citrusos klementin, és a bársonyos pézsma, szantálfa és pacsuli. Egy rendívül nőies, és romantikus parfüm.

london_by_burberry_blogozine_blog_hu.jpg

CHANEL ALLURE

Chanel Allure játszi könnyedséggel gondoskodik arról, hogy mindenki észrevegye viselőjét. Egy olyan virágos, friss borostyános illat, melyet a mandarin, a meleg vanília, az érzéki jázmin, a bazsarózsa, a tündérrózsa, a bergamott, a szantálfa, a vertiver, a friss mandarin és az őszibarack akkordjai tesznek ellenállhatatlanná.

chanel-allure-eau-de-parfum-holgyeknek_26.jpg

CALVIN KLEIN BEAUTY

A Calvin Klein Beauty női Eau de Parfum a kifinomult elegancia és az időtlen szépség szinonimája, amely melegséget tölti el viselőjét.  Különlegessége, hogy kifejezetten az érett Nőket célozza meg, s teszi teljessé szépségüket. 2010-ben a CK kollekció támogatásában került bevezetésre, hogy ne csak a elegáns öltözködési, hanem az elegáns illat utáni vágyát is kielégítse a Nőknek. A parfüm meleg ámrával indul, majd virágos jázminnal, és fás virginiai cédrusfával egészül ki.

calvin_klein_beauty_diane_kruger_blogozine_blog_hu.jpg

Remélem örömödet lelted ebben az érzéki parfümös válogatásban és találtál magadnak kedvencet innen.

További csodás Hetet Neked kedves Olvasóm!

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

Szponzorált tartalom

 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');