Ezt tedd tág pórusok ellen! - Szépségtippek a szebb bőrstruktúráért
2023. április 24. írta: Szabinae

Ezt tedd tág pórusok ellen! - Szépségtippek a szebb bőrstruktúráért

A pórusok biztosítják bőrünk faggyújának kiválasztását, és megvédenek minket a baktériumoktól és a környezeti hatásoktól. Ám amíg egyes arcok hibátlannak és pórusmentesnek tűnnek, másokon a pórusok jól láthatóak a bőrön.

arca_pola_s_blogozine.jpeg

Akik küzdenek a tág pórusok ellen, azok szinte mindent megtesznek azért, hogy eltüntessék őket. Na de mit is jelent az a kifejezés, hogy tág pórus? Külsőre leginkább úgy néz ki, mintha narancs lyukacsos felszíne köszönne vissza.

Maguk a pórusok mérete ugyebár genetikailag adott, de a különböző szennyeződések, a stressz, valamint az idő előrehaladtával a kollagén mennyiségének csökkenése miatt meg tudnak nagyobbodni, el tudnak tömődi, és ki tudnak tágulni. Ezen tudnak még rontani a nem megfelelő kencék használata, az életkor, a rossz étkezési szokások, és a dehidratáltság.

A táguló pórusok gyakran járnak fokozott faggyútermeléssel, és persze a pattanások megjelenésével. Ha felhalmozódik a faggyú, és nem tud kiürülni, akkor az tágítja a pórusok méretét. Ez okozhat fehér mitesszereket (komedókat), és fekete mitesszereket is, melyek akár pattanássá is alakulhatnak.  A tág pórusok pedig megjelenhetnek bárhol az arcbőrön, de leggyakrabban az úgynevezett T-vonalban (az orcákon, az orron, a homlokon), és az állon jelennek meg.

ta_g_po_rusok_blogozine.jpg

Számos oka van a tág pórusoknak. Ilyenek például a:

  • hormonális problémák
  • stressz
  • káros UV sugárzás, napártalom
  • zsíros bőr fokozott faggyútermeléssel
  • dohányzás
  • helytelen étkezés 

TÁG PÓRUSOK ELLEN

A megfelelő bőrápolással finomítani lehet szerencsére a tág pórusokat, és egyenletes bőr struktúrát lehet elérni. 

ARCTISZTÍTÁS

Az arctisztítás az elsődleges fegyver a tág pórusok ellen.  Az arcbőrt reggel és este is alaposan meg kell tisztítani mindennemű szennyeződéstől. Érdemes pórusösszehúzó, enyhe savas lemosót használni. Én a Foreo arctisztító készülékét is ajánlom, mert a sörték segítségével kiszedi a szennyeződést alaposan mindenhonnan. Mióta használom, kevesebb a pattanássá alakult mitesszerem.

TONIZÁLÁS

Érdemes egy AHA / BHA / PHA tartalmú tonikot beszerezni.

ESSZENCIA

Egy hidratáló, gyulladáscsökkentő esszencia csodákra képes a bőrrel.

SZÉRUM

A szérumok esetében használj retinolos, bakuchiolos, niacinamidos, peptides, vagy centella asiatica-s szérumot. 

KRÉM

Érdemes póruscsökkentő, faggyútermelést szabályozó hatóanyagot tartalmazó krémet használni. Az olajos bőr szereti a könnyedebb textúrákat. Hatóanyag tekintetében nézz szét a retinol, a centella asiatica, a csiganyál, és a propolisz összetevőket tartalmazó készítmények között.

HÁMLASZTÁS

A hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejteket és megtisztítja a pórusokat is. A szalicil sav a tág pórusokra azért is az egyik legnépszerűbb összetevő, mert csökkenti a gyulladást, és a pórusok méretét is.

MASZK

Hetente egyszer-kétszer érdemes agyag, matcha, vagy szenes maszkokat használni. Ezek szépen megtisztítják a pórusokat a szennyeződéstől, és a felesleges faggyútól.

i_gy_tu_ndo_ko_lhetsz_pattana_sok_e_s_foltok_ne_lku_l_niacinamid_blogozine_blog_hu5_1.jpg

HATÓANYAGOK TÁG PÓRUSOK ELLEN

AHA/BHA/PHA: A különböző hámlasztók szabályozzák a faggyútermelést, csökkentik a gyulladást, és pórusokat is húzzák összébb.

Niacinamide: Erős faggyúcsökkentő összetevő a kozmetikumokban, ami nem csak szebbé teszi a bőrt, de a pigment foltokat is gyönyörűen csökkenti.

Centella Asiatica: Serkenti a kollagén termelődést, halványítja a hegeket, feszesíti, regenerálja, és nyugatja a bőrt.

Retinol és bakuchiol: A legjobb bőröregedést gátló hatóanyagok. Feszesítik a bőrt, csökkentik a foltokat, és kitűnő anti-aging hatásuk is van mellesleg.

Peptidek: Serkentik a kollagén termelést, és hihetetlen szuper eredményeket értek el a ráncok csökkentésében is.

Tehát egy jól felépített rutinnal csodákat lehet elérni. A legfontosabb pedig ezen kívül az, hogy használj fényvédőt mindennap!

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

Képek: Getty, adobe stock

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');