Mi a mélyhátizom? És miért olyan fontos?
2017. szeptember 30. írta: Szabinae

Mi a mélyhátizom? És miért olyan fontos?

A mozgás hiánya helytelen testtartás-, valamint izomgyengeség kialakulásához, a gerinc statikájának és az azt körülvevő izmok egyensúlyának megbomlásához vezethet. Ez pedig legtöbbször hát -, illetve derékfájásban jelentkezik.

Amennyiben derék-, vagy háti panaszaid vannak, esetleg gyakran tartod magad görbén/görnyedten, feltétlen ajánlott megerősíteni a core - izmokat, mert valószínűleg a core-izmaid gyengébbek a kelleténél. Ez pedig az oka lehet a fájdalomnak.

A core/mélyhátizom tartja a gerincet a helyén, és amennyiben ez legyengül komolyabb problémák is lehetnek. Nem csak hát-, illetve derékfájás. Nekem a core izmok gyengülése is hozzájárult ahhoz, hogy instabil legyen az alsó gerinc szakaszom, majd eltörjön az egyik csigolyám... Szóval FONTOS izom! Vigyázzatok magatokra és eddzetek rá!

joga3_1.jpg

Mitől alakulhat ki?

A mozgás hiánya helytelen testtartás-, valamint izomgyengeség kialakulásához, a gerinc statikájának és az azt körülvevő izmok egyensúlyának megbomlásához vezethet, éppen ezért a gerinc stabilitásának megőrzése céljából törekedni kell a has-, és hátizmok megfelelő arányú erősítésére, illetve a csípőízület mozgékonyságának megfelelő kialakítására.

Mi a core?

A core szó magot, valaminek a központját jelenti. Anatómiai szempontból ezzel a kifejezéssel bizonyos izomcsoportokat jelölünk, melyek nélkülözhetetlenek a helyes testtartás kialakításához. Tehát a core kifejezés egy összefoglaló név, mely azon izmok csoportját foglalja magába, melyek az ágyéki gerincszakasz stabilitásáért felelősek. A Beautycore pontosan a core-izmokat célozza meg.

hatizom.jpg

De mit jelent a stabilizáció, és miért fontos?

A stabilizáció egy adott ízület optimális anatómiai pozícióban való tartását jelenti, s ezt a fontos feladatot a stabilizáló izmok végzik.

Stabilizáló izmoknak nevezzük mindazon izmokat (jelen esetben elölről a hasizmok, hátulról a gerincfeszítő izmok, oldalról-hátulról pedig a farizmok), melyek az adott, mozgatandó ízülethez közel helyezkednek el, ezáltal biztosítva azt, hogy az ízület csak olyan és akkora mértékű mozgásokat végezzen amely számára optimális.

Ennek megvalósulásához viszont nélkülözhetetlen az izmok megfelelő erő- és rugalmassági állapota. Ha a stabilizáló izmok nem elég erősek, az ízület instabillá válhat, így az adott területet az izmok nem képesek helyes pozícióban tartani, melynek következményeképpen fájdalom alakulhat ki az adott testtájon.

_gifs_les_10_exercices_de_tomas_skoloudik_pour_se_sculpter_un_corps_d_athl_te_9599_north_982x_white.gif

Miként segíthetnek ezen a core izmok?

A core- izmok stabilizálják a csípőt, illetve a törzset, hiszen az izmok nagy része kapcsolatban vannak a medencével és gerinccel, így képesek stabil alapot adni a végtagok által végzett mozgásoknak, valamint a helyes testtartás kialakításának/megtartásának.

joga1.jpg

Miként hat a Beautycore a mélyhátizmokra?

A Beautycore egy rendkívül nőies, mégis kemény edzésforma, mely ötvözi a Beautyrobicról már jól ismert hangulatot valamint szexi mozdulatokat a helyes tartásért felelős core- izmok célzott erősítésével.

A edzések során formálódik és feszesebbé válik a fenék, a comb, valamint a has területe, de a karok és a hát erősödése, formálódása sem marad el. További pozitív hatások között szerepel, hogy az órák után javul a tartás, a derék-, a háti panaszok csökkennek, illetve a kitartó edzés hatására meg is szűnhetnek.

Mindemellett fejleszti a testkontrollt, az egyensúlyt, a stabilitást, illetve csökkenti az esetleges sportsérülések kialakulásának kockázatát, de más mozgásformák végzését is segíti, hiszen erős core-izmokkal sokkal hatékonyabban lehet végezni a különböző edzéstípusokat is.

edzes_1.jpg

Amennyiben szeretnél egyszerre szexis alakot magadnak és erősíteni is a mély izmaidat, mindképp érdemes kipróbálnod!

 

Az cikk megírásában Békési Brigitta, a Beautyrobic edzésforma megalapítója volt a segítségemre.

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');