Mi a gluténérzékenység, és miért veszélyes?
2017. november 07. írta: Szabinae

Mi a gluténérzékenység, és miért veszélyes?

A gluténérzékenységet sajnos sokan félvállról veszik, és azt gondolják, hogy csak divat hóbort, pedig súlyos tüneteket, problémákat okoz az arra érzékeny, illetve allergiás emberekre. Konkrétan mérgező, és hosszú távon súlyos betegségeket is okozhat (rák és társai).

gluten.jpg

Nem csak a különböző vendéglátó egységekben van jelen ez a probléma, de több gyártó is félválltól veszi ezt a kérdést, és gluténmentesként árulja a nem gluténmentes termékért. 

Gluténmentesnek az a termék mondható hivatalosan, ami 20 mg/kb glutén tartalom alatt van. 

A magyar szabályozás kimondja, hogy minden terméken fel kell tüntetni az allergéneket, tehát azt is, hogy tartalmaz-e glutént.

MIK A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG TÜNETEI

A gluténérzékenységnek, a cöliákiának többek között hasmenés, drasztikus fogyás, puffadás, hasfeszülés, kóros fáradtság, hajhullás, migrén, kiütések, agresszió, illetve vizesedés is lehet a tünete. Nálam például ekcémás panaszokat is okoz.

A gluténérzékenynek a bélbolyha károsodik (konkrétan letarolja) glutén fogyasztás esetén, ami pedig az emésztést, illetve a felszívódást befolyásolja / gátolja.

Az egyetlen "gyógymód" az élethosszig tartó diéta.

MI A GLUTÉN

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Ez a búzafélék egyik fehérjéje, így a búza, árpa, rozs, tönköly, kuszkusz tartalmú ételek is tiltottak a gluténérzékenyek számára. És nem az a megoldás, hogy leszűrjük a gluténos tésztás levest, és azt áruljuk gluténmentesként, mert ettől nem lesz az!

gluten-intolerance-symptoms.jpg

A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG, A CÖLIÁKIA DIVAT HÓBORT?

A cöliákia sajnos nem "csak" allergia és nem hóbort, hanem komoly betegség, és a gluténmentes étkezés elhagyása bizonyítottan vékonybélrákkal végződik. Tehát nagyon oda kell figyelni a gluténmentes étkezésre és az átállás egész életre szól. Szerencsére, ha a betegek betartják a szabályokat, a bélbolyhok megint regenerálódnak és az anyagcsere helyreáll.

DE: mikor a glutént kiszűrik, sok más nyomelem és egyéb hasznos komponens is veszendőbe megy. Ennek eredménye egy leukopénia lehet, ami a fehér vérsejtek csökkenése, tehát az immunrendszer gyengülése. Ezért a gluténmentesen étkezők jó ha pótolják a szervezetükben jelentkező hiányokat, vitaminokat, nyomelemeket, vasat, magnéziumot, szelént, antioxidánsokat tartalmazó kiegészítőkkel. 

A gluténérzékenység, a cöliákia NEM divat hóbort, vagy trend, hanem komoly betegség!

 

 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');