Ezt vidd magaddal a kórházba szülésnél
2018. március 25. írta: Szabinae

Ezt vidd magaddal a kórházba szülésnél

Az előző cikkünket kiegészítvén írtam meg ezt az összefoglalót, ami szerintem a maga nemében hiánypótló ebben a témakörben. Különbontottam a szülés után jó ha kéznél van, a mamának és a babának szekciót, hogy átlátható legyen számotokra.

Számtalan kórházi csomagot összeállító listával találkozhattál már a neten, és még többel fogsz, ahogy lassan közeledik a nagy nap. Vannak igen hosszú, elsőre ijesztő, szerintem mindenféle felesleges holmit is felsoroló listák, és olyanok is, amik a teljesség igénye nélkül, épp csak a legfontosabb dolgokat tüntetik fel. Ezek nagyon változóak. Érdemes utánakérdezni, hogy abban a kórházban, ahol szülni fogsz, mit fognak biztosítani, és mi az, amit mindenképp magaddal kell vinned.

Ezt vagy az adott kórház weboldalán fogod megtalálni, vagy a szülésznődtől tudod megkérdezni az egyik kötelező vizsgálat alatt.

Ezek alapján az információk alapján pedig össze tudod állítani a listádat. 

Ezeket vidd magaddal szülésnél a kórházba:

Fontos, hogy 2 különböző csomagot állíts össze a kórházban töltendő 3 napra:

  • 1 a babának
  • 1 a mamának

A BABÁNAK A KÖVETKEZŐEK VIDD BE:

kismama_csomag2.jpg

Bodyk: Kb. 6 darab bodyt vigyél be 56-os mérettől 62-ig, mivel minden gyerek más-más mérettel jön a világra és ezt előre nem fogod tudni. Vannak olyan babák, akiknek egyből a 62-es lesz a befutó, ha viszont előbb születik egy kis csöppség, akkor még az 50-esbe is kényelmesen belefér. Ez teljesen lutri.

Rugdalózók: Ez a legjobb választás, mivel nem csúszkál el a kicsin, ahogy izeg-mozog, és nem lóg ki a lába sem, ahogy lerúgja a zoknit. Szóval legyen nálad ebből is 6 db. Később pedig tárazz be belőle, mivel az első időszakban ez az a viselet, ami a csöppség kedvence lesz :)

Hálózsák vagy kistakaró: A babák fázósak, mivel egy stabil meleg környezetből hirtelen egy teljesen más világba kerültek. Mindenképp vigyél be neki egy puha kis takarót.

Sapka, zokni, kesztyű:Vékony pamutsapka és pamutkesztyű a kórházi napokra mindenképp kell, mivel hosszú körmöcskékkel jönnek világra a kicsik és óhatatlanul is összekarmolják magukat. A pamutsapka pedig a komfort érzet miatt kell. Amikor pedig hazavisszük, akkor pedig alaposan “csomagoljuk be” a babánkat.

Pelenka, popsitörlő és popsikenőcs: Elsősorban az illatanyag mentes, sensitive termékeket részesítsük előnyben. A különböző drogériák sajátmárkás termékei kiválóak erre a feladata.

A pelenkából vigyünk Newborn 1-est és 2-est is, mert a baba mérete és súlya a döntő ebből a szempontból. A márkát pedig mindenki ki fogja tapasztalni, hogy kinek melyik válik be. Sok különbség nincs köztük, de minden baba más-más típussal kompatibilis és ez folyamatosan változni fog, ahogy nő a kicsi.

Popsikenőcsből az orvosi, gyógyszertári változatot használjuk az első időkben. Ez sokszor biztosítva van a kórházban is. Érdemes utánakérdezni.

Textilpelenka rengeteg mindenre jó: pelenkázáshoz, büfiztetéshez, fürdetéshez, alváshoz, stb.

Cumi és cumisüveg: Fontos tudni, hogy az első napokra van a babának saját tartaléka, így az a pár csepp előtej, amit elsőnek kiszív még az általában 3. vagy 4. napon történő tejbelövelés előtt, bőven elég neki. Esetleg kis forralt vizet adhatunk neki, ha úgy vesszük észre, hogy szomjas. Első használat előtt mindenképp fertőtlenítsük ki az eszközöket.

A cumit biztonsági tartalékként vigyük magunkkal, mivel megnyugtatja a nyűgös kisbabát.

Alkohol, géz vagy vatta: A köldökcsont kezeléshez szükséges, de erről sok helyen megoszlanak a vélemények és a tanácsok. Kérdezz utána ennek az orvosodnál.

Hazamenős ruha: Évszaktól függően vigyünk magukkal egy melegebb rugdalózót/overált

A BABÁNAK A KÖVETKEZŐEK VIDD BE:

kismama_csomag3.jpg

Ezt 3 részre oszd: Kötelező iratok és papírok, közvetlenül szülés utáni cuccok és első napokra valók.

Kötelező: Ilyenek a legfontosabb iratok. A személyigazolvány, lakcímkártya, orvosi leletek (hepa szűrés is), terhesgondozási kiskönyv, TAJ kártya, házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági nyilatkozat.

Közvetlenül szülés után: Víz, cukros ital, csoki, rágcsa. A szülés hihetetlen sok energiát kivesz az emberből és jól fog jönni egy kis energiapótlás.

Ezen kívül legyen elöl a nedves törlőkendő, a papucs, a vastag szülés utáni betét (Tena), az eldobható szülés utáni bugyik, a hálóing és az alap tisztálkodó szerek.

A többi napra: Telefontöltő, evőeszközök, pohár, kézfertőtlenítő, fertőtlenítő kendő a wc és a többi használatos dolog fertőtlenítésére (hidd el kelleni fog).

Vihetsz még be olvasnivalót, szoptatós melltartót, melltartó betétet, és mellszívó készüléket, de ez már egyéni döntés. És végül vigyél hazamenős ruhát is.

korhazi_lista_blogozine.png

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

További cikkek a témában a Babakocsik.hu oldalon olvashatóak

 

 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');