Extrán érzékeny a bőröd? Tuti tippek porcelánbabáknak és kismamáknak!
2016. szeptember 04. írta: JennySophie

Extrán érzékeny a bőröd? Tuti tippek porcelánbabáknak és kismamáknak!

Bőrápolás és bőrtáplálás kíméletesen

sophie_lush_3.png

Az elmúlt pár év során a bőröm sokkal érzékenyebbé vált, nehezen fogadta el a kemikáliákkal teli kenceficéket, amik gyönyörű csomagolásokban hirdetik magukat a reklámokban és hívogatnak a drogériák polcain. Nagy nehezen, de le kellett mondanom ezekről a finom illatú krémekről, és ma már tudom, hogy nagyon jól döntöttem. Régebben ugyanis sosem jártam utána, hogy mi is kerül(het) bele pontosan egy impozáns kis tégelybe, ami nem hogy használna, de talán még több kárt is okozhat az egyébként egészséges bőrön - tisztelet a kivételnek természetesen. Szerencsés genetikám miatt sokáig csak tiszta vizet és könnyű hidratálókat használtam az arcomra (azt is csak télen), most viszont, közeledve a 30 felé a bőröm vízhiányosabb lett, így szükségessé vált a rendeszeres, naponta kétszeri arc- és testápolás. Emellett a hormonjaim úgy döntöttek, hogy egy kis atópiás ekcémával is meglepnek a terhességem során (ez sok kismamánál jelentkezik sajnos), így amellett, hogy a bőröm és a hajam valóban megszépült, ahogy azt mondani szokták, egyúttal az ekcémás tünetek is felerősödtek, melyek odafigyelő, különleges ápolást igényelnek. Rengeteg terméket kipróbáltam már, figyelembe véve a natúr- és biokozmetikumok előnyeit, de számolnom kellett azzal is, hogy a sokszor hirtelen megjelenő, égő, viszkető piros foltokkal is kezdenem kell valamit a hidratálás mellett. Az ekcéma kialakulásának oka ugyanis a mai napig nem ismert, csak találgatni lehet - mindenkinél más: sok esetben pszichés, és a stresszel jön elő, de tünete lehet ételallergiának is, illetve létezik az ún. kontakt ekcéma, amikor bizonyos fémeket, anyagokat illetve krémeket nem szeret a bőr magán viselni. 

Így hát speciális esetem révén bemutatom nektek azokat a termékeket, amik nekem beváltak, és szívből tudom nektek ajánlani, ha esetleg ti is hasonló problémákkal küszködtök - legyen az bőrszárazság, extra érzékenység, ekcéma, vagy éppen egy tudatos kismama különleges igényei.

1. Arctisztítás

Mint tudjuk, és már számtalan cikk során az eszünkbe véshettük, az egészséges arcbőr ápolásának fontos momentuma a reggeli és az esti arctisztítás. Nekem a legjobban a tiszta micellás vizek váltak be, azok közül is az URIAGE Thermal Micellar Water lett a kedvencem, ami egyaránt alkalmas a reggeli krémezés előtti gyors tisztításra és felfrissítésre, illetve az esti sminklemosáshoz is megfelelő partner, ugyanis tökéletesen és kíméletesen távolítja el az arcunkon maradt makeup-ot illetve szennyeződést. Egyáltalán nem irritál, teljesen hypoallergén, emiatt sajnos nincs finom (sőt, semmilyen) illata, de a bőröm legalább hálás érte. 
uriage_micellar_water_thermal.png

Hetente egyszer pedig a LUSH arcpakolásaira esküszöm - amik nem csak színesek, hanem ezúttal illatosak is, így nem is tudok ennél csábítóbb mélytisztítást javasolni nektek. Eltávolítja amit el kell, és feltölti a bőröd a következő hétre ásványokkal és vitaminokkal, miközben a legkevésbé sem irritál - egyszerűen zseniális. Hogy ha még mixelem is őket a kedvem szerint, akkor konkrétan újra gyereknek érzem magam (mint ahogy azt a cikk első képe is demonstrálja). :)

2. Hidratálókrém és sminkalap

Attól még, hogy szuper érzékeny a bőrünk, nem kell lemondanunk a tökéletes makeup-ról, csupán érdemes lecserélni ezt-azt a sminkkészletünkben. De erről majd később, most kezdjük az alapokkal. Személy szerint nem használok ránctalanító krémet, habár biztosan vannak a natúrkozmetikumok között is nagyon jók, de a bőröm rugalmasságának megtartása érdekében én jelenleg két dologra esküszök: KÓKUSZOLAJ és SHEA VAJ. A Shea vaj ennyi idősen még nagyszerűen helyettesíti a szemkörnyékápolókat és szemránckrémeket, érdemes hát estére finoman bekenni vele a szemünk környékét, reggelre garantáltan kisimultan ébredünk. Ezt a trükköt még az orosz modellektől tanultam Ázsiában, nem véletlen hát, hogy a kókuszolaj imádat is ott kapott el, és ismerkedtem meg jótékony hatásaival. Ha nagyon száraz a bőrünk, akkor érdemes éjszakára finoman bedörzsölni ezzel a természetesen illatos csodatevővel, melyet szerencsére már a shea vajhoz hasonlóan bármelyik drogériában beszerezhetünk. Ami fontos, hogy 100% kókuszolaj legyen. Ugyanez igaz a shea vajra is.
(Extra tipp: a kókuszolaj nem csak a bőrnek, de a hajnak is igazi kényeztetés: az indiai nők sem véletlenül esküsznek rá. Éjszakai hajpakolásnak tökéletes, másnap pedig szépen lemoshatjuk a felesleget egy szintén finom, természetes samponnal - erről lentebb írok majd.)
Reggel már csak egy könnyű krémet viszek fel az arcomra, ez pedig nem más, mint a Lush Dream Cream-je, ami ugyan eredetileg kéz- és testápolóként fut, de nekem arckrémnek is tökéletesen bevált. És hogy miért? Ezt is megtudjátok, ha lejjebb görgettek. :)
1573231_orig.jpg

3. Testápolás

Két szó: DREAM CREAM. Volt egyszer egy zseni, aki megalkotta a LUSH-nak a valaha legjobb krémet az érzékeny bőrűeknek: egy konkrét kis csodát fekete tégelybe zárva. Ugyanis ebben az egy krémben szinte minden benne van, amire a mi, különleges igényű bőrünk szomjazik: zabtej, olíva olaj, rózsavíz, kakaóvaj, teafa olaj, kamilla- és levendula kivonat. Ezek azok az összetevők, melyeket én egyenként, külön-külön is használtam házi praktikáimként arra, hogy enyhítsem a bőrpírt, a viszketést és hidratáljak, amikor a babával elfajult az ekcémám. Most viszont itt van mindez egyben, ráadásul öntartósító formában (is)! Értsd: teljesen tartósító- és mesterséges illatanyag mentes, mégis sokáig friss marad a kis dobozában. Illatában én leginkább a kamillát érzem, de azt sem tolakodóan, állaga selymesen lágy, hamar beszívódik, nem hagy zsíros érzetet maga után, mégis remekül feltölti a száraz bőrt. Nem beszélve arról, hogy ez az egyetlen olyan krém (néhány nevesebb, gyógyszertárban kapható mellett), amit a hisztis, ekcémás bőrömre is bármikor bátran rákenhetek.
Örülök, hogy rátaláltam!

lush_dream_cream.jpg

Házi praktika:

Ha több időnk van otthon, és van kedvünk szépségnapot tartani, akkor vegyünk egy jó nagy kád fürdőt, a következő összetevőkkel:

Ekcémával küzdőknek: drogériákban és gyógyszertárban is lehet kapni Holt-tengeri sót. Ebből öntsünk egy-két bögrényit a (nem túl forró) fürdővizünkbe, áztassuk benne magunkat max 15-20 percig, relaxáljunk, és élvezzük a csodatévő hatást. Tényleg működik! Bőrünket gyógyítja, az ekcémát csillapítja.

Ha ekcémás és/vagy túlérzékeny a bőrünk: készítsünk egy nagy kád zabtejet, azaz töltsünk meg 1-2 teatojást natúr zabpehellyel, és hagyjuk kiázni a meleg vízben. Ha nincs teatojásunk, akkor lábosban is beáztathatjuk, majd szűrőn át a fürdővizünkbe tudjuk önteni. Ebben ázhatunk akár órákig is, a hatás nem marad el. A zabból kiázó cink ugyanis megnyugtatja és érezhetően puhábbá, egészségesebbé varázsolja a problémás területeket is, kíméletesen leoldva rólunk az elhalt hámréteget.

Ha extrán száraz a bőrünk: akkor vegyünk egy illatos tejfürdőt! Már Kleopátra is erre esküdött az ókorban, nekünk azonban a kecske- helyett tökéletesen megfelel a tehéntej is. Illatosítsuk kedvünk szerint pár csepp jótékony hatású, natúr illóolajjal, én a rózsát, a kamillát vagy a levendulát javaslom leginkább.

A finom fürdők után érdemes átmasszírozni a testünket a már fentebb említett kókuszolajjal, vagy shea vajjal. Bőrünk meg fogja köszönni.

4. Az egészséges haj az egészséges fejbőrnél kezdődik

Főleg télen merül fel sokaknál az a kellemetlen probléma, amikor kiszárad a fejbőr, netán még viszketni, hámlani is elkezd, amely lehet akár korpa vagy ekcéma velejárója is, de sokszor csak az immunrendszerünk gyengül meg egy picit, és okozza ezeket a tüneteket. 
Nincs mit tenni, érdemes egy olyan sampont választanunk, amely nem csak a hajunkat ápolja, de egyúttal a fejbőrünket is hidratálja, illetve megnyugtatja. Az én kedvencem ez esetben a LUSH BIG tengeri sós samponja lett, melynek nem csak fantasztikus az illata, de olyan szép egészséges fényű és tapintású lesz utána a hajunk, mint kislány korunkban. Nem mellesleg a fejbőrt is feltölti azokkal az értékes ásványokkal, melyek határozottan csökkentik, sőt idővel sikeresen el is múlasztják a kellemetlen tüneteket (feltéve persze, hogy nem valami komolyabb problémáról van szó).
Ezután jöhet a hajunk típusának megfelelő mélytápláló balzsam, esetleg ha több időnk van, hajpakolás.
Én nyáron hajmosás után előszeretettel fújkálom a még vizes hajamra a (szintén LUSH) tengerisós spray-jét, amitől (főleg, ha a napon hagyom megszáradni) szép hullámos, sellőhajam lesz - mintha csak most jöttem volna ki a tengerből. Ha belegondolunk, nem véletlenül van az összes szörfös lánynak és fiúnak gyönyörű, egészséges, göndör hajzuhataga... :)

big-sampon-lush.jpg

Házi praktika:

Lefekvés előtt masszírozzunk a fejbőrünkbe és a hajvégekbe egy kis kókusz- vagy olívaolajat. Húzzunk rá egy zuhanysapkát, vagy csavarjunk rá egy száraz törülközőt, és ha lehet, hagyjuk így éjszakára. Reggel öblítsük ki alaposan, és mossuk meg a hajunkat. Ha lehet, ismételjük hetente vagy kéthetente, hajunk igazán hálás lesz érte.

 

Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy like-ot! :) 

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');