Gluténérzékenyként nekem be kell valljam, gondot okoz a pizza evés. Vágyom rá, kívánom. Sajnos hiába vannak már gluténmentes pizzériák, nekem valahogy nem váltak be. Nem ízlenek.
Netezés közben viszont felfedeztem egy nagyon vagány receptet, ami azóta is a kedvencem és két hetente legalább sütünk is egy csodapizzát :)
Nagyon egyszerű elkészíteni a túró és zab alapú pizzát. Igen, jól olvastad ZAB! A zab ugyanis alapjáraton nem glutén, csak a malomban/gyárban szennyeződik be oly mértékben, hogy nem fogyaszthatjuk. Szerencsére nem minden gyártó terméke szennyezet, és lehet már "mentes zabot" venni. Ilyenek például többek között a Bauck hof, a Diet Bite, Love Diet, N&Z márkák termékei, de a DM-ben is lehet kapni már gluténmentes zabpelyhet!
De íme a várva várt recept:
Hozzávalók a pizza tésztához:
- 500 g túró
- 2 evőkanál zabpehely
- 8 evőkanál zabkorpa
- 2 tojás
- só, bors
- 1 teáskanál oregano
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (a légkeverésest elég 180 fokra). Közben dolgozd össze a hozzávalókat, majd amikor összeállt a tészta, rakd be pihenni legalább 10 percre a hűtőbe.
A tésztát oszlasd el egy kevés kókuszzsírral megkent sütőpapírral borított tepsiben vagy ilyen ikeás műanyag sűtő"papíron" (ilyenkor nem kell alá semmi, és szerintem sokkal praktikusabb is a használata).
Ezután tedd be a tepsit 10-12 percre a sütőbe, majd vedd ki a félig kész pizzát, és rakd rá szószt és a többi hozzávalót. Ez lehet sonka, sajt, gomba, hagyma, szalonna. Egyszóval bármi, amit gondolsz.
Amint kész vagy, rakd vissza sülni és 10-12 perc múlva kész is van ez az isteni étel!
Jó étvágyat :)