Töméscseréből gyökérkezelés? Sajnos lehetséges
2018. január 05. írta: Szabinae

Töméscseréből gyökérkezelés? Sajnos lehetséges

Aki követi kicsiny mindennapjaimat, az láthatja, hogy egy ideje járok fogorvoshoz, ugyanis nem túl jó minőségű fogakat kaptam az égiektől (bezzeg az öcsémnek egy darab lyukas foga sem volt még -.-).

Kicsiny kálváriám a fogorvosokkal már több mint 20 éve elkezdődött, ugyanis nem estek ki a tejfogaim időben, és emiatt a csontfogak a tejfogak fölé nőttek ki. Így nem csak hogy ki kellett húzni őket szépen egymás után, de még fogszabályzót is kaptam.

Mondanom sem kell, hogy az 90'es években velociraptor kinézetű fogszabik voltak még.... Most felnőttként még kéne egy kis igazítás, de oly mély nyomott hagyott bennem a gyerekkori élmény, hogy már a gondolatától is rosszul vagyok.

A fogdokimmal jelenleg az amalgám töméseimet cseréljük, ugyanis nem tudom, hogy tudjátok-e, de azon kívül, hogy hihetetlenül rondák, még egészségre ártalmasak is!

fogdokinal.jpg

Az amalgám összetevői között ugyanis megtalálható a higany, ami az évek folyamán folyamatosan oldódik ki onnan, ezzel pedig higanyra való allergiás reakciót, illetve akár higanymérgezést is okozhat az embernek.

Napjainkban a fogászati amalgám összetétele, a Fogorvos Világszövetség (FDI) leírása szerint a következő:

  • 50 százalék folyékony higany
  • 50 százalék fémpor, mely legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz

Durva, igaz? Szóval cseréljük jelenleg esztétikai tömésekre. 

fog4.JPG

Viszont, mint azt megtudtam, sajnos az amalgámok mögött szinte 100%-os szuvasodás jön létre a higany kioldódása mellett a fogban, mivel a tömőanyag és a fog között nincs olyan ragasztóanyag, mint a mostani esztétikai tömésekben. Ezzel pedig nagyobb az esély a szuvasodásra is.

Az idei évet én naivan rögtön a bal alsó egymás mellett található 3 amalgámom cseréjével indítottam, hisz erős csaj vagyok, és ha már szúrnak, fúrnak, akkor essünk túl rajta egyszerre. Úgyis fájni fog az arcom tőle, minek szenvedjek vele többször. Ez elméletben jól is hangzott, ám az egyik mögött olyan mértékű szuvasodás volt (fekete volt, mint a fene), illetve foggyulladás, hogy kaptam bele gyógyszert, ideiglenes tömést és most próbáljuk megmenteni gyökérkezeléssel a fogacskámat. :(

Ami csak annyiból kellemetlen, hogy most a gyulladás miatt fáj, mint a fene, és még vissza van pár amalgámom.... Ezek után pedig enyhe gyomorgörccsel várom, hogy melyik fogamból esik ki egy újabb "hulla" és melyiket kell szintén majd gyökérkezelni :(

Viszont a másik kettő gyönyörű szép lett. Nézzük a pozitív részét a dolognak. És legalább kiderült, hogy volt egy rejtett góc a fogaimban (remélem több nem lesz).

Amint kész az egész fejem, teszek majd fel egy előtte-utána képet ;)

Sokan kérdezitek, hogy hova járok Fogorvoshoz: Dentortho Fogászat az Árpád-híd közelében. Nyugodt szívvel ajánlom őket, mert hihetetlen profik és lelkiismeretesek!

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');