Ez az amit te is tehetsz a műanyagmentes júliusért
2019. július 11. írta: Szabinae

Ez az amit te is tehetsz a műanyagmentes júliusért

Ez a megmozdulás immáron 8 éve létezik, de az ökológiai problémák mindennapi életben való megjelenésével egy egyre inkább foglalkoztatja az átlagembereket is. Sőt! Mondhatni, hogy kezd trendi lenni a közösségi szemétszedés, a szelektív hulladékgyűjtés, a turkálós ruha vásárlás, az anyag táskák használata, és a műanyag ételes dobozok használata.

Őszintén megvallva én nem hiszek ebben az egy hónapig csináljunk valamit-ben, hanem a tartós életmódváltásban és a mindennapi rutinba beilleszthető változásokban.

Ilyen például a következő pár dolog:

Hasznosíts újra!

Régi puha törölközőkből egyszerűen egy minimális varrótudással tudsz vattapamacsokat készíteni, melyeket utána egyszerűen ki lehet mosni fürdés közben, vagy a mosógépben!

ujrahasznositott_kozmetikai_vattakorong_blogozine.jpg

Használj  újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat a műanyag helyett

A SPAR-ban nem olyan régóta kaphatóak ezek a cuki táskák, de ha nem találsz, akkor se ess kétségbe. A drogériák mosózsákjai is alkalmasak tudnak lenni (pl Mülleres nagyobb lyukú) erre a feladatra, de te is tudsz otthon régi függönyből készíteni magadnak egy kis varrással :)

ujra_02.jpg

Használj vászonszatyrokat!

A Lushtól elkezdve szinte a kávézókig szinte már mindenhol lehet találni jó minőségű vászontáskát különböző méretekben és színekben. Rengeteg mindenhez jár pl. ajándékba, de régi ruhadarabokból is át tudsz könnyedén alakítani egyet.

Az elején nehéz megszokni, hogy ne kérj mindenhol szatyrot, hanem vigyél magaddal, de meg lehet szokni. Mi tartunk a kocsiban mindig többet, hogy véletlenül se kelljen vennünk újat. A régi műanyagokat pedig elhasználjuk. Pl. festéshez tökéletes szétvágva és szétterítve több alkalomra is takarófóliaként az, ami már elszakadt a fülénél:)

Használj pucér termékeket!

Vannak csomagolásmentes boltok, ahova tudod vinni az üvegeidet, és a dobozaidat, majd meg tudod tölteni őket tartós élelmiszerekkel.

De nem csak élelmiszerboltok vannak, hanem kozmetikumokat is találsz csomagolásmentesen pl. a Lushban.

lush_pucer_termekek_blogozine.jpg

Vásárolj gazdaságos kiszerelést

Ne egyesével becsomagolva vegyél alapvető háztartási termékeket, hanem törekedj a gazdaságosságra, hisz ez hulladékban, és anyagilag is jobban megéri.

A Crepto, és a Szilvia újrahasznosított papírból készült fóliamentes csomagolással árulja  a higiéniai termékeket az Auchanban, ami nem csak kiszerelésében (36 darab / Crepto, 18 darab / Szilvia), de papírszámban / tekercs is sokkal nagyobb, mint a többi márkájé. Árban pedig abszolút megéri.

sherlock_szilvia_okologikus_blogozine.jpg

Vásárolj újrahasznosított csomagolással rendelkező termékeket

Ha venned kell kozmetikumot, vagy vizet (időnként kell az ásványvíz a szervezetnek. Főleg nyáron, mivel az izzadás során nem csak vizet vesztünk, hanem rengeteg ásványi anyagot, melyet ásványvízzel tudunk pótolni), akkor igyekezz olyan csomagolást választani, ami újrahasznosított műanyagból, vagy papírból készült. Ilyen márka pl a Garnier Bio, vagy az Aquarius és a Veritas ásványvíz. Az utóbbihoz Magyarországon gyártják az újrahasznosított műanyag alapanyagot és magát a vizet is itt palackozzák.

Természetesen ezeket használat után a szelektív kukába dobd.

Ne szemetelj!

Nincs olyan, hogy de, csak... Ügyelj arra, hogy ne szemetelj. Dobd a kukába, szelektálj, és tegyél a bolygónkért legalább annyival, hogy kibírod azt a pár métert a kukáig!

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');