Így hasznosítják újra a hulladékot!
2019. július 15. írta: Szabinae

Így hasznosítják újra a hulladékot!

Valljuk be a cementgyártásról elsőre nem a hulladékhasznosítás jut eszébe az embernek, hanem az építkezések és a kőművesdekoltázs... Mivel az utóbbi időben előszeretettel hódolok az új hobbimnak, és folyamatosan verek szét, alakítok át, rendezek át valamit a lakásban, így gondoltam megosztom veletek az új kedvenc alapanyagom - a cement - készítésének a folyamatát. Ami zöld, környezettudatos, és ez által Menőség :)

Tudtátok, hogy a Cementgyárban napi 200-300 tonna más módon nem hasznosítható hulladékot használnak fel tüzelőanyagként a cementgyártáshoz? Ez évente 73000-109000 tonnát jelent, ami valljuk be, rengeteg.  Átlag 85.000 autó súlyát hasznosítják újra tüzelőanyagként, és csökkentik általa a bolygónk terhét.

duna_drava_cement_alternativ_hulladek_felhasznalas_blogozine_2.jpeg

Kilátás a Hőcserélő üzem tetejéről

duna_drava_cement_alternativ_hulladek_felhasznalas_blogozine_1.jpeg

Alternatív hulladék tároló raktárban állva

Nemrégiben volt szerencsém ellátogatni Vácra a Duna-Dráva Cement Kft. gyárába, ahol végigvezettek a cementgyártási folyamatokon, és hihetetlen monumentális kemencével és egyéb berendezésekkel, valamint nem utolsó sorban hulladék feldolgozással találkoztam. Mutatom is:

Hogy ez miért fontos? Mert a szelektíven gyűjtött hulladék mintegy 20%-a átlagosan alkalmatlan az anyagában történő újrahasznosításra. A cementipari, energetikai hasznosítás környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, mint hulladék lerakás. 

A Beremendi Cementgyárban már a ’80-as évek második felében elkezdődött a primer tüzelőanyag kiváltása a cementgyártás során. Jelenleg Beremenden 80%-ban, Vácon pedig 60%-ban alkalmaznak alternatív tüzelőanyagokat. A helyettesítő tüzelőanyagok használata nem jár magasabb emissziós kibocsátással, mint más fosszilis tüzelőanyagok (gáz, szén) használata. A napi emissziós adatokat a DDC honlapján meg is tudjátok nézni. 

A minőség ellenőrzése céljából a, gyárba érkező helyettesítő tüzelőanyagokból mintát vesznek, és elemzik annak az égéshőjét, fűtőértékét, klór és higany tartalmát. Ha mindent megfelelőnek találtak, utána kerülhet csak a kemencébe a tüzelőanyag. 

Tüzelőanyagok lehetnek például a gyártási selejtek (pl. tampon, intimbetét, pelenka), többkomponensű csomagolóanyagok, vagy a települési hulladékban található azon éghető anyagok, amelyeknek az újrafeldolgozása nem megoldott és energetikai hasznosítás hiányában a lerakóban végeznék. 

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com