Ismerd meg a majonéz történetét!
2019. augusztus 12. írta: Szabinae

Ismerd meg a majonéz történetét!

A majonéz olyan ételízesítő, mely minden háztartásban megtalálható, és rengeteg féle formában, kombinációban létezik. De honnan is ered, és miként is jutott el a mostani konyhakész formájába? Ennek jártam utána a mostani bejegyzésemnél, és remélem kíváncsian olvassátok a következő sorokat :)

A tradicionális majonézt 2 összetevő alkotja: a tojássárgája és az olaj. A tojássárgájához folyamatos keverés mellett adagolják hozzá az olajat, ameddig a kívánt sűrűséget, mennyiséget és állagot el nem érik. 

mojonez_blogozine.jpg

Ezt lehet mustárral, citromlével, tárkonnyal, tormával, ecettel, vagy fokhagymával is ízesíteni. Sőt! Kaphatóak mindenféle variációban konyhakész állapotban is az üzletek polcain.

Magát az eredetét homály fedi, de a leginkább elterjedt történet szerint Armand de Vignerot du Plessis Richelieu hercegének szakácsa találta fel 1756-ban, miután a herceg hadserege győzött Mahón városánál a spanyol Menorca szigetén, és a győzelem emlékére nevezte el mahonnaise-nek, ami később egy véletlen nyomtatás közbeni hibának köszönhetően mayonnaise-re módosult. 

minorca_blogozine.gif

Minorca a Baleár-sziget legkeletibb szigete, és Spanyolország része. Mahón a sziget alsó felén található.

A másik eredet történet ennél jóval egyszerűbb, ebben  a moyeunaise szóból származik, ugyanis a szó alapját képző moyeeu régen a tojássárgáját jelentette franciául. 

A harmadig eredet történet pedig a legegyszerűbb, ugyanis  Marie-Antoine Carême francia szakács szerint a magnonaise, kavarni szóból származik a majonéz.

marie-antoine-car_me.jpg

Marie-Antoine Carême 

Magyarországon az első konyhakész majonéz 1975-ben jelent meg az Univernek köszönhetően. A 100 %-ban magyar tulajdonban lévő kecskeméti cég ezzel egy referencia ízt állított be a piacon. 

Több ízvariációban is kapható:

  • Majonéz
  • Majonéz light
  • Extra fűszeres majonéz
  • Fokhagymás majonéz
  • Majonézes torma
  • Hamburger szósz

Az elmúlt 44 évben a következőképpen alakult az konyhakész Univer majonézek külseje:




süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');