Filléres tisztítószerek a konyhából!
2020. március 12. írta: Szabinae

Filléres tisztítószerek a konyhából!

tisztitoszerek_a_konyhabol_blogozine.jpg

Sherlock miatt sem mindegy, mit is használok itthon takarításhoz, mivel rengeteg minden mérgező hatással van a kisállatokra. A háztartásomban nincs sem klór tartalmú, sem egyéb mérgező hatású tisztítószer, és törekszem a természetes hatóanyag használatára.

Ebben a bejegyzésben azokat a szuper tisztító hatású szereket mutatom be nektek, melyek előfordulnak mindenki háztartásában.

ECET

Ez az egyik legerősebb, és legtöbb mindenre használatos tisztítószer. Évek óta nem használok semmilyen öblítőt az eceten, és mosóparfümön / illóolajon kívül, mivel kitűnően fertőtlenít a ruhákat, miközben lágyítja a vizet is. Sokkal jobb állagúak, puhábbak lesznek a használatával a törölközők mosás után.

Ezen kívül vízkőtelenítésre, ablaktisztításra, hűtőszagtalanításra is jól használható. Egy kevés ecetet szoktam vízzel keverve egy vizes flakonba tölteni, és azt fújkálom mindenhova.

Teljes mértékben kiváltható vele többféle tisztítószer. 

SZÓDABIKARBÓNA

Kevés az a szennyeződés, ami nem jön ki szóbabikarbónával: Szórjuk a nedves foltra, habosítsuk fel, hagyjuk állni egy kicsit, majd határozott mozdulatokkal kitudjuk dörzsölni a különböző foltokat. Ami ezzel nem jön ki, arra használjunk marhaepe szappant!

Dugulás ellen is jól használható ecettel keverve: egy bögre vizet kell két csomag szódabikarbónával a lefolyóba önteni. Kb. fél óra után meg fog szűnni a dugulás.

Amennyiben le szoktad időnként égetni az ételt főzés közben, akkor elég csak szódabikarbónát szórni rá, és kevés vízzel fel lehet súrolni szivaccsal. Kvázi súroló szerként is működik.

CITRUSOK

A mikrót szoktam vele úgy tisztítani, hogy berakom fél percre a félbevágott citromot, majd utána egyszerűen ki tudom törölni szivaccsal a zsíros foltokat belőle. A fehér ruhákkal is csodát tud művelni, egy éjszakára áztasd be őket citromos vízbe, majd mosd ki normál mosással és fehérebbek lesznek tőle a ruháid!

Ezen kívül nagyon jó fertőtlenítő szer; csavarj egy citrom levét egy közepes tál vízbe, és töröld át vele a pultot, kilincseket. Tökéletesen megöli a baktériumokat. 100%-is illóolajként párologtatva pedig a levegőt is tisztítja, fertőtleníti.

Amennyiben nincs otthon citrom, abban az esetben a narancsolaj is kiváló felületi tisztítószer. Elméletileg a macskákat is távol lehet a konyhapulttól tartani. Nálunk ez a tulajdonsága nem működik, de a zsíros szennyeződéseket szépen fel lehet vele törölni nyomtalanul.

SÜTŐPOR

A sütőpor megszünteti a penészt, és a kellemetlen szagokat. Nagyon hatásos hangyainvázió esetén is. A szódabikarbónához hasonlóan lehet használni súrolószerként, és fugatisztításra is.

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');