Mit eszik a macskám?!
2017. október 01. írta: Szabinae

Mit eszik a macskám?!

Rengetegen kérdezitek tőlem különböző platformokon, hogy mit adok a 4 kilós szőrős Főnökasszonynak, Micinek. 

Le szeretném szögezni előre, hogy az alábbi szösszenet a saját tapasztalataim és Mici gyomra alapján készült :)

Micike egy mozgékony középhosszú szőrű házi cirmos valószínűsíthető perzsa felmenőkkel. Szeret vadászni, és az exem környékén valószínűleg miatta csappant meg drasztikusan a madárpopuláció is.

Szóval imádja a hasát, és nem éri be mindenféle trash kajával. Neki igenis adjanak normális macska eledelt és ne akarják kiszúrni a szemét egy tömeggyártott 10 %-os hústartalmú valamivel.

Így hosszas tesztelés és kísérletezés, illetve utána olvasás után a következőket eszi a kis cukorborsóm:

macska_etetes.jpg

SZÁRAZ ELEDEL

Fontos megemlíteni, hogy minimum 35%-os hústartalmú tápot vegyetek, mert  a többi szimplán pénzkidobás, és nem elég, hogy éhes marad utána a kiskedvencetek, de még a pocija sem lesz rendben annyira tőle. (pukizik, fáj neki stb)

Nálunk most az abszolút favorit a Fressnapf saját márkás termékei, a Premiere (kb 700 Ft / 300 g) és a Real Nature (kb 1400 Ft / 300g ). A Premiere Steril cica 45, míg a Real Nature Pure Salamon 60 %-os hústartalmú. Hústartalmon kívül annyi még a különbség, hogy a Premiere kisebb szemű táp. Érdemes vegyesen adni.

Ezen kívül szereti még a Purina One SterilCicáját is a maga 34 %-os hústartalmával. Ez is aprószemű.

Kommersz kajcsiból pedig a Friskies Crunchy & Soft, illetve a sima dobozos verziót hajlandó még megenni.

Mondom én, hogy ő a Főni :)

macska_keresztapa.gif

KONZERV

A konzervek közül a DM saját márkását eszi meg. Kb 3 etetésre elég, és 200 Ft körül van, illetve a Fressnapf Real Narure konzerveket, ami 500 Ft körül kapható, viszont 7-8 etetésre bőven jó. Mici naponta 3szor kap enni az őszi/téli időszakban. Tavasszal és nyáron pedig 2szer.

Szóval ha az anyagi vonzatát nézzük, akkor a Fressnapfos a nyerő.

ALUTASAK / PÁSTÉTOM

A DM, és a Fressnapf saját márkásai az abszolút befutók ebben a kategóriában. Ezen kívül szereti a Friskies, Purina one és a Félix alutasakos eledeleket is, de egyedül a Real Nature és a Premiere márkákból elég neki az egy tasak. A többi után még éhes és sípol ennivalóért.... Pástétomból pedig csak és kizárólag DM :)

NASI

A nasik tekintében a DM nyer. Imádja a jutalomfalatokat, a májast, mindent. Nagyon rá van csúszva a kis drága.

Ezen kívül Whiskas vitaminos juti falikat, Premier mini stickeket, Kitty's Cuisine snacket, és Felix party mixet kap.

cica.jpg

NYERS HÚS

Aprított csirkemellet szoktunk még neki adni, de csak óvatosan. Imádja. Mivel alapból gyilkolászik és eszik nyers husit, így oda-meg vissza van azért, ha nem kell levadásznia a zsákmányát. :) Bizonyos fajtáknál viszont vigyázni kell ezzel. Kérdezd meg mindenképp az állatorvosodat. Micinek mi is havonta 1-2 alkalommal adunk csak. Amikor épp kiskuktát játszik mellettünk :)

shutterstock_183071315.jpg

TÁLKA

Legyen a cicának külön tálja az evéshez és az iváshoz. A macskák bajsza érzékeny, és a legkisebb nyomásra is reagál,  és így fájdalmas lehet ennie egy mélyebb tálkából. Használj lapos tálkát hozzá! Lehet, hogy nem látszik rajta, hogy szenved, de a cicák sztoikus lények. Ritkán látni rajtuk bárminemű érzelmet (mivel félig űrlények). És nem árt kitakarítani sem az etetés után, hisz te sem szeretnél x napos kajamaradványokat találni a tányérodon...

VÍZ

Ami pedig a legfontosabb! Mindig legyen friss víz a táljában!

macska_viz.jpg

 

A témában még ezt érdemes elolvasnod: 5 dolog, amit nem tudtál a macskák etetéséről

Ha pedig neked is vedlik éppen a kis drágád, akkor mindenképp olvasd el a megfelelő szőrtelenítős eszközről szóló cikkünket is!

 

Most pedig pár random kép Micikéről a galériában ;) 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');