10 dolog, amit mindig takarítanod kellene!
2018. május 30. írta: Szabinae

10 dolog, amit mindig takarítanod kellene!

Mindennapi használati tárgyaink sokszor a baktériumok melegágya úgy, hogy nem is gondolnánk. Azt mindenki tudja, hogy a tömegközlekedési eszközökhöz lehetőség szerint inkább nem nyúlunk, ha mégis, akkor utána fertőtlenítünk, vagy kezet mosunk. 

Na már most. Nem csak a busz, villamos, metro lehet baci lelőhely, hanem azok a tárgyak is, melyeket rendszeresen használunk.

smartphone-1894723_1920.jpg

1, TELEFON

Fogadjunk, hogy te sem, vagy csak ritkán takarítod a mobilodat! Ez nagy hiba, ugyanis több baci telepszik meg rajta, mint a plázás wécék ülőkéjén. És most nem vicceltem. Ha pedig wcre is viszed magaddal a telefonod, akkor mindenképp fertőtlenítsd le utána, mivel rákerülhetnek úgynevezett kaki bacik (ecoli), ami komoly problémákat is okozhat. Ugyanez igaz a fülhallgatókra is!

2, TÁSKA

A táskák füleit érdemes áttörölni időnként antibakteriális kendővel, mivel kész bacitenyészet. Naponta többször fogjuk meg. Letesszük a székre, magunk mellé stb. Szerintem nem kell részleteznem, hogy milyen baktériumokat tudsz vele A-ból B-be cipelni.

3, PÉNZTÁRCA

Hasonlóan a telefonhoz és a táskához, mivel ez is mindennapi használatban érdemes időnként áttörölni antibakteriális kendővel. Én DM-es gránátalmással szoktam, de ízlések és pofonok. Ugyanilyen bacitenyészet a bank- és jegyautomaták gombja is. 

4, KULACS / VIZES PALACK

Én rendszeresen kulaccsal mászkálok a városban, amit mindig feltöltök vízzel (mivel Magyarországon mindenhol iható minőségű a csapvíz) és így nem termelek több hulladékot sem azzal, hogy fél literes üvegeket veszek.

5, NAPSZEMÜVEG / SZEMÜVEG

Állandóan megfogod őket. Pénz után, Bkv után, és egyszerűen telerakod őket bacival, amit egy egyszerű fertőtlenítéssel ki tudsz írtani róla. Vannak erre mini higiénikus törlőkendők a baba részlegnél a DM-ben.

6, SZÁMÍTÓGÉP / NOTEBOOK / LAPTOP BILLENTYŰZET

A billentyűzet nem csak az ujjainkon található zsírréteg miatt koszolódik, hanem a bacikat is át tudjuk rá vinni. Érdemes pár naponta átmenni rajta egy fertőtlenítő kendővel és kész is :)

7, TÁVIRÁNYÍTÓ

Mivel ez is egy gyakran használt eszköz, érdemes nem csak akkor letörölni, amikor már ragad, hanem egy heti rendszerességet belevinni a dologba. Ha pedig utazol valahova, akkor a szállodai szobában töröld át az eszközt, mielőtt hozzányúlsz.

8, ÉKSZEREK ÉS ÓRA

A kiegészítőket folyamatosan taperoljuk, így folyamatosan bacitenyészetet csinálunk belőlük tudtunk nélkül is. Takarítsd!

9, KILINCSEK

 Az első dolog, amivel hozzáérsz, amikor hazaérsz, és amire millióegy baci meg tud telepedni. A heti takarításnál töröld át őket!

10, SMINKECSET

A ritkán tisztított sminkecsetek a baktériumok igazi melegágya. Nem csak a pigmentek maradnak az ecsetben, hanem használat közben rákerülnek elhalt hámsejtek, baktériumok is, melyek bőrirritációt, illetve pattanásokat is okozhatnak.

Érdemes gyógyszertári alkohollal, vagy ecset samponnal rendszeresen tisztítani őket, majd lógatva szárítani őket.

+ 1 KÉZ

A kézmosás alap, amint hazaérsz, mivel rengeteg kosz, baci rákerülhet a kezeidre a járművekről, a pénzről, stb. Nekem van itthon fertőtlenítős kézmosó folyékony szappanom erre az esetre. Most épp Sanytol, de szeretem még a DM saját márkását, és a Dettol levendulását is :) Útközben pedig használj kézfertőtlenítőt. Nekem az aktuális kedvencem az eper illatú Touchland, ami azonnal nyom nélkül fel is szívódik.

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');