5 jel, hogy vitaminhiányod van!
2017. április 28. írta: Szabinae

5 jel, hogy vitaminhiányod van!

Itt a tavasz és sokan küzdünk az úgynevezett tavaszi fáradtsággal. De tényleg csak erről van szó, vagy komolyabb dolog áll mögötte? Mondjuk vitaminhiány?

A szervezet megfelelő működéséhez elegendő vitaminra, és ásványi anyagra van szüksége. Ezen kívül fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk, hisz szervezetünk nagy része vízből áll. Tehát mondhatjuk az, hogy olyan nekünk a víz, mint az autónak az olaj. Ha nincs benne elég, akkor leég a motor.

Autós hasonlattal élve pedig a vitamin és az ásványi anyag az üzemanyag.

Szóval mindig után kell tölteni, vagy lemerülünk. Szó szerint.

Erre az 5 figyelmeztető jelre figyelj, mert ezek jelzik, hogy igenis kimerültek a vitamintartalékaid!

arc.jpg

Izomgörcsök

Ez a tünet Magnézium hiányra és kevés folyadék fogyasztásra utal. Fontos tudni, hogy a stressz, az egyoldalú táplálkozás, a drasztikus diétázás, az anyagcserezavar, mind előidézhetnek Magnézium hiányt. A dohányzás pedig csak rátesz erre egy jó nagy lapáttal. 

Ez a tünet könnyen orvosolható Magnézim tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztásával és sok folyadék ivással (minimum 2-4 liter).

Magnézim főleg a zöldségfélékben, a hüvelyesekben, a különböző gabonafélékben, a tejtermékekben és a halfélékben van.

Csontjainkban érzett fájdalom

Ez bizony D-vitamin hiányra utal! A magyar lakosság nagy része szenved benne, mivel nem vagyunk az a tipikus napsütötte ország.

Fontos tudni, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, tehát étkezés közben, után kell bevinni a szervezetbe. A D-vitamin egy részét ételekből, másik részét pedig a napból nyerjük. Tehát olyanok vagyunk, mint a növények :D

De viccet félretéve. Fontos a D-vitamin szinten tartása, ugyanis ez segít abban, hogy ne legyen csontritkulásunk idő előtt. Ez a vitamin segíti más vitaminok (pédául Kalcium) beépülését is.

Kevésbé ismert D-vitamin hiány tünet az, ha a homlokon erős izzadást tapasztalunk mindenféle mozgás, edzés nélkül!

Legtöbb D-vitamint a tejtermékek, tojás, harcsa, sügér, ponty, lazac, pisztráng, és a gomba tartalmazzák.

Szem problémák

A homályos látás nem feltétlenül jelenti az, hogy azonnal irány a szemészet és mostantól szemüvegesek leszünk. Ez ugyanis az A-vitamin hiányára is utalhat. A száraz szem, homályos látás, száraz, hámló, repedezett bőr jelezheti még ezt, mivel ez vitamin játszik fontos szerepet a látásban és sebgyógyulásban.

A-vitamin főleg sütőtökben, sárgarépában, lazacban, spenótban, és különböző belsőségekben található.

Bőrproblémák

A bőr az első, ahol meglátszik mindennemű változás. A vitaminhiánytól elkezdve a különböző anyagcsere zavarokig minden ott csapódik le, emiatt vitaminhiány esetén a bőrünk szárazzá, érdessé, pikkelyessé válik.

A vörös vagy fehér pattanásszerű pöttyök megjelenése az arcon az esszenciális zsírsavak hiányát jelzik,  a pattanásra hajlamos bőr pedig B6, B2 és A-vitamin hiányra is utalhat!

1owcuibtsolja.gif

Repedések a szád sarkában

Bármilyen meglepő ez főleg a Vas, a Cink és B-vitamin hiányra utal! Főleg kiegyensúlyozatlan, illetve egyoldalú táplálkozás esetén fordul elő. Nem feltétlenül kell bakteriális fertőzésre gondolni rögtön :)

Figyeljünk testünk jelzéseire és tegyünk az egészségéért!

 Forrás: Hazipatika, Womanhealth

 

Érdekes lehet még :

Ettől is kopaszodhatunk, illetve hullhat a hajunk

Trükkök hajhullás ellen!


 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');