Mik a szigorúan vett superfood-ok?
2017. július 19. írta: Szabinae

Mik a szigorúan vett superfood-ok?

o-superfoods-facebook.jpg

A neten egyre többet lehet olvasni mindenfelől, hogy ez is superfood, az is superfood, és ez nekem egy idő után már gyanús lett, így gondoltam tisztába rakom a dolgot és megkérdezem egy szakembertől, hogy mi is az igazság ezzel kapcsolatban.

ctl_hugxyaa9vhd.jpg

Interjúalanyom Kovács Gergely volt, aki a 100dtp nemzetközileg is elismert vloggere. Itthon kevesebben ismerik még a nevét, mivel angolul vlogol. A magyarok a Beautyrobic női edzés egészséges életmód trénereként találkozhattak vele.

Mik azok a supefoodok?

A szigorúan vett superfoodok közé 7 alapanyag tartozik: Az alga, a goji bogyó és a maca por, kakaó, kókusz, méhészeti termékek és a kendermag. Minden más ezen kívül nem nevezhető szigorúan annak. Ugyan vannak kiemelkedően pozitív hatásaik, és jobbak is az átlag élelmiszereknél, de nem nevezhetőek szigorúan vett superfood-oknak.

A szigorúan vett SuperFood-ok közül 3 superfood-ra térnék most ki, ami fontos lehet: Algák, Goji bogyó, Maca por

Miért jó az alga?

Az alga egy rendkívül hasznos alapanyag. Ilyen például a spirulina, az alfa-alga, vagy a chlorella, amiből 10-30 gramm fedezheti a napi megkövetelelt minimum fehérjemennyiséget. Halkan megjegyezném, hogy ezek magasabb fehérjetartalommal bírnak, mint a hús. Ezen kívül az alga a világon az egyetlen olyan növény, amiben ugyanúgy megtalálható az összes esszenciális aminosav, mint a húsban.

Mindegy, hogy nap mely szakaszában fogyasztja az ember. Hivatalosan edzés utánra javasolják, de a szervezetnek mindig szüksége van rá. Edzés után a napi mennyiség 30%-át érdemes bevinni az izomépítés miatt. 70%-a teljes értékű fehérje, mely tartalmazza az összes esszenciális aminósavat és 4x gyorsabban szívódik fel, mint a marhahús fehérjéje.

De nem csak a fehérje miatt, hanem a fotoszintetizáló hatása miatt is értékes az alga, mivel jobban, egészségeseben és szebben barnul tőle az, aki tartósan fogyasztja.

Érdemes gyümölcsös turmixban fogyasztani, mivel markáns íze van.

spirulinatab_powder.gif

A goji bogyó miben különbözik tőle?

A goji bogyó az agy azon részét serkenti, ami a növekedési hormon termelésért felel. Tehát természetes növekedési hormon serkentő, és mondhatni természetes „kox”. A boltokban szárítva lehet kapni, és 40-50 gramm az ajánlott napi bevitel belőle.

De nem csak a természetes növekedési hormon serkentő hatása miatt értékes, hanem az erős gyulladáscsökkentő hatása miatt is. Sikerrel alkalmazzák ízületi bántalmakra is, sőt antioxidáns tartalma a duplája a fekete áfonyáénak.

A Goji bogyó megerősíti a szervezetünket, támogatja a stressztűrő képességünket, öregedésgátló, jótékony hatással van a mellékvesére, fokozza az erőnlétünket, védi a májat és javítja a látást.

De ami a legfontosabb: A tudomány mai állása szerint egydül a Goji bogyó az a természestes anyag, ami serkentően hat a növekedési hormon elválasztására.

goji_nagy.jpg

A Maca porról még hallottam. Mit kell róla tudni azon kívül, hogy superfood?

A maca por elsősorban az állóképességet növeli, mivel használatával nő a szervezet oxigén felvevő képessége. Ezen kívül természetes nemi hormon serkentő. Emiatt meddősség ellen is szokták használni, illetve nők és férfiak esetében is libidó növelés céljából fogyasztható. Naponta 1 nagy kanál az ajánlott beviteli mennyiség. Nagyon fűrészpor ízű, így kakaós turmixként érdemes fogyasztani. Fontos, hogy a többivel ellentétben a Maca nem bírja a hőt, mert elveszti az értékes hatóanyagainak nagy részét, így ne süssünk belőle sütit.

A története nagyon érdekes, mivel kizárólag Peruban található, és a maca növény gyökeréből készítik. A monda szerint a harcosok mindig ezt fogyasztották a harcok előtt, mert jobb harcost „csinált” belőlük. Sokkal vehemensebbek, agresszívabbak, erősebbek lette tőle. Úgy tartják, hogy azért tudták legyőzni az Inkákat a spanyol hódítók, mert egy idős perui ember elárulta véletlenül a maca por, illetve a maca gyökér titkát.

Összegezve: A Maca az úgynevezett „andok afrodiziákum”. Rendszeres fogyasztása növeli az erőnlétet, az oxigénfelevő készséget és a nemi vágyakat is egyaránt.

matcha.jpg

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');