Mi is a Slow Life Mozgalom, és miért jó?
2019. augusztus 09. írta: Szabinae

Mi is a Slow Life Mozgalom, és miért jó?

Ha valaki azt a szót hallja, hogy Slow Life, akkor rögtön arra gondol, hogy lassan mozogva kell élni, pedig nem ez a lényeg. Hanem a tudatosság és a minőségi élet, melyet élvez az ember, nem pedig csak peregnek le mellette az események.

A Slow Life Mozgalom 24 éve indult, és máig töretlen sikernek örvend. Hogy miért? Mert arra épül, hogy ne bonyolítsuk túl a saját életünket, és élvezzük azt. Az ételeket, a kávézást, mindent. Ne rohanjunk vele. A Slow Life keretében egyre inkább a minőségi alapanyagok kerülnek az előtérbe, míg magának az étkezésnek, így vele együtt a kávézásnak is egyre több és minőségibb időt szentelnek az emberek.

Jól hangzik, igaz? Kezded érteni, hogy miért sikeres? :)

Maga a mozgalom 1986-ban indult, de hivatalosan csak 1989-ben alapította / nevesítette Carlo Petrini, aki 2004-ben a pietmonti Bra-ban megalapította az University of Gastronomic Science-et, ahol a mozgalom elméleti, és gyakorlati filozófiáját, és megvalósítási metodikáját oktatják.

2004-ben indult nemzetközi útjára a Terre Madre is, amely  a globális élelmiszeripari és kereskedelmi folyamatok fenntarthatóságát tűzte ki céljául.

A mozgalomnak az állandó rohanás, a stressz, a feldolgozott ételek fogyasztása áll a középpontjában, melyet pár egyszerű folyamat beiktatásával könnyűszerrel ki tudunk vitelezni.

Például:

  • Vásárolj piacon
  • Vásárolj idénynek megfelelő hazai termesztésű zöldséget / gyümölcsöt
  • Főzz otthon
  • Termessz otthon pár alapvető élelmiszert. Pl.: fűszernövényeket, paradicsomot, paprikát, burgonyát. 
  • Lassítsd le a saját és a körülötted lévők életét
  • Alakítsatok ki közös rituálékat. Egyetek, kávézzatok együtt, beszélgetve, rohanás nélkül, és élvezzétek az ízeket.
  • Tedd élménnyé az étkezést!
  • Tedd élménnyé a kávézást!
  • Beszélgess úgy a barátaiddal, a családoddal úgy, hogy tényleg csak és kizárólag rájuk figyelsz
  • Rakd el a telefonodat étkezéseknél
  • Sétálj mindennap, ne rohanj

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult? :)

A Slow Life nem szó szerint jelent tehát lassítást. Inkább tudatosabb életmódra ösztönöz, ahol nem az emailezés, a scrollozás, telefonálás a lényeg, hanem az emberi kapcsolatok. Az, hogy ki tudj kapcsolni a túlhajszolt életritmusból, és át tudj váltani egy sokkal egészségesebb alternatívára. Ugyanis a túlhajszoltság, a technika függőség komoly pszichés, illetve fizikai problémákhoz (alvásproblémák) vezetnek.

haj_6.jpg

Ehhez a trendhez egyre több nagyobb gasztro cég is betársul. A cél az, hogy az emberek tudatosabbak legyenek, és minőségi alapanyagokat fogyasszanak.

ÉNIDŐ

Nagyon trendi manapság az ÉnIdő is, aminek az alapvető célja az (lenne), hogy az ember minőségi időt tölt önmagával. Egyszerűen élvezi az életet. Legyen az egy finom kávé, egy masszázs, edzés, főzés bármi. Minden olyan tevékenység, ami feltölt testileg - lelkileg, mindenféle megfelelési / teljesítési kényszer nélkül. Az nem számít ÉnIdőnek, ha csak és kizárólag azért csinálunk valamit, hogy megörökítsük azt másoknak. Ne pörögd túl, élvezd a pillanatot!

Ne vállald magad túl. Ezt azért fontos kiemelni, mert a hobbijainkat is jelenleg 200%-on csináljuk, és ez nagyon nem fenntartható, és nem is túl egészséges. Csak azt csináld, ami tényleg feltölt. Ugyanis a végtelen lehetőségek illúziójában élünk. Azt hisszük mindig, mindenre van / lesz időnk, és túlvállaljuk magunkat. Ezt nem is lehet hibaként felróni, hisz a Facebookon folyamatosan kapjuk a meghívásokat a különböző eseményekre.

Nálam a következőképpen épül fel az ÉnIdő:

Otthon rendszeresen főzök könnyed ebédet / vacsorát a páromnak. Mindennap legalább 1 órát játszok a cicámmal. 

Én lassú pörkölésű, 100% arabica Omnia Barista editions kávékat fogyasztok - ha már Slow Life, akkor a kávé pörkölése is legyen az stílusosan :) - és ez idő alatt nem veszem elő a mobilomat, csak élvezem az ízét, és rendszerezem a gondolataimat.

2019-07-26_04_00_42_1.jpg

Egyre többen térnek vissza a szemes kávéhoz, amelyet otthon őrölnek meg majd utána gondosan elkészítenek: nincs is annál jobb, mint élvezni a frissen őrölt kávé illatát és még inkább jobb, ha ezt otthon tehetjük meg. A megfelelő alapanyag nagyban befolyásolja a tökéletes otthoni kávé minőségét, így érdemes 100% arabica kávét választani. A lassú pörkölés lényege, hogy a kávészemeket hosszabb ideig és alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik, mely által egy teljesen új ízvilággal gazdagodik. Krémesebb, teltebb lesz általa.

De nem csak a kávézással, hanem a desszertfogyasztással, étkezéssel kapcsolatban is lassíts! Rakd el a mobilodat, és élvezd az ízeket, kísérletezz új ízvilággal, merülj egy kulináris felfedező túrában.

tiramisu_blogozine.jpeg

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

Fontos, hogy ügyelj a környezetedre. Ne termelj felesleges hulladékot. Amikor vásárolsz a boltban, vagy a piacon, használj vászontáskát. Már nem csak bevásárlótáskában léteznek ilyenek, hanem gyümölcs, zöldségtárolásra / hazavitelre is be lehet már szupereket szerezni.

Mutatom is az új szerzeményeimet:

lrm_export_31537991669373_20190807_113939668.jpeg

Ezen kívül beszereztem bambusz szívószálakat is itthonra, hogy csökkentsem általa a hulladékot a háztartásunkban. A Rawsy oldaláról rendeltem őket.

Fontos a szelektív hulladékgyűjtés. Magyarországon is van hulladékújrahasznosító üzem. Legyél tudatosabb, és ne szemetelj, szelektálj :) 

Remélem találtál pár Slow Life inspirációt, melyet be tudsz iktatni az életedbe :) További szép napot :*

Tudsz követni Facebookon is: Blogozine 

Megtalálsz Instagramon is: @szabinea

Kérdésed vagy észrevételed van? Írj emailt: blogozine.hu@gmail.com

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');