Innen tudod, ha jön a baba
2016. december 08. írta: Szabinae

Innen tudod, ha jön a baba

A várandós időszak végéhez közeledve nő a baba körüli izgalom is. Mindent beszereztem a védőnőtől kapott listáról? Kész a kórházi csomag? Megvan a kiságy? Jézusom! Nincs még hálóingem! Ismerős ugye? :)

img_8058_1.JPG

Egyre fokozódik az várakozás okozta feszültség. Beindul a fészekrakós pakolós időszak is és egyik pillanatról a másikra azt veszed észre, hogy távozik a nyákdugó. Hogy mi is ez? Ilyen zselés állagú trutyiszerűség, ami a méhszájadnál helyezkedik el védve ezzel a babát a különböző fertőzésektől. Amikor elkezd tágulni a méhszájad, akkor ez darabokban rózsaszínesen/barnásan elkezd belőled távozni (ha élénk piros, akkor azonnal orvos!!!).

Ne aggódj, nem kell rohannod a kórházba. Ez csak azt jelzi, hogy tágulsz. A szülésig még akár több napod is lehet. Attól függ, hogy milyen gyorsasággal akar a baba a világra jönni :)

A lényeg, hogy ilyenkor még inkább figyelj a higiéniára!

Következő para a magzatvíz elfolyás. A különböző filmek nagyon ráparáztatnak erre a témára. Nagyon ritka, hogy egy fél tavat produkálsz magad alá pár másodperc leforgása alatt.

A kismamák szoktak tapasztalni különböző mértékű folyásokat. Ezek vagy fürdés közben kerültek beléd, vagy csak szimplán ráfeküdt a hólyagodra a baba... (ha nagyon izgulsz, akkor vehetsz magzatvíz jelző betétet a patikában)

Ha hallasz egy apró pukkanást és utána jön a víz, na akkor finishben vagy. Megrepedt a magzatburok és elkezdett szivárogni a víz. Ebben az esetben hívd fel a dokit, hogy szülni fogsz, pakolj össze és menj be a kórházba. Ha fent repedt meg a burok, akkor órákig is eltarthat, mire a szülőszobára kerülsz.

Ez a ritkábbik eset. Általában előbb jelentkeznek a fájások és utána megy el a magzatvíz.

A következő kérdés, hogy honnan tudod, hogy elkezdődtek a fájások. Túl szabályosan jönnek. 10-20 percenként, majd ez fokozatosan csökken... Szóval nem összetéveszthető. Ha már 5 percenként jönnek az összehúzódások, akkor kórházi csomag összepakol, és irány a kórház!

 

Remélem hasznos volt ez a kis összefoglaló és ne feledd! Ne aggódj, a baba tudja jól, hogy mikor akar jönni :)

És nincs két egyforma szülés sem :*

Nemsokára baba cikkekkel és a szüléssel kapcsolatos beszámolóval folytatjuk, mivel Sophie-nak megszületett az éjjel a kisbabája :)

 15235904_1276645919067214_4075740402584848623_o.jpg

Még több szuper dologért, és különböző nyereményjátékokért kövess Facebookon is ;)

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');