Tegyük tisztába: Mit jelent a barter?
2017. november 02. írta: Szabinae

Tegyük tisztába: Mit jelent a barter?

Manapság a barter szó nagyon divatos lett, és előszeretettel használják cégek és ügynökségek, amivel nincs  is semmi probléma, amennyiben azt korrekten, és nem sunyin csinálják.

Le lehet ülni a bloggerrel  / vloggerrel, és meg lehet vele beszélni az esetleges barter együttműködés hogyanjait, majd szerződni vele róla. 

Sokan nem tudják, hogy pontosan mi is a barter. Segítek: Nem az ingyen munka definíciója!

uzlet_2.jpg

A barter a következőt jelenti: Kereskedelem, amely nem valutával történik, hanem valamilyen csereeszközzel (áru, csereszolgáltatás). 

Ez egy alapjáraton win-win üzleti modell, tehát mind a két fél jól jár vele, és akár plusz üzleti lehetőségeket is tartogathat. A különböző marketingakciókhoz, nyereményjátékokhoz például bevett szokás a barter, és oda-vissza reklámozásban is segíthet. A különböző nyereményjátékok adókötelesek lehetnek, és a szerződésben fontos tisztázni, hogy az adófizetési kötelezettség melyik felet is fogja terhelni.

Fontos, hogy csak akkor kössünk bartert, ha tényleg szükségünk van az adott céggel való együttműködésre, és nem származik belőle kárunk

Fontos, hogy kössünk minden esetben barter szerződést, hogy az esetleg későbbi vitákat el tudjuk kerülni. A szerződésbe foglaljunk bele minden pontot egyértelműen! 

Többféle barter létezik:

  • Teljes barter:  A megállapodás teljes egészében áru / szolgáltatás cserén alapul.
  • Részben barter: A megállapodás részben pénzbeni, részben áru /szolgáltatás cserén alapul

Érdemes a barter összegeket magasabban megállapítani, mintha az pénzbeni megállapodásként kötnétek.

Érdekes lehet még:

Így kereshetsz pénzt bloggerként

A blogger nem ingyenesen felhasználható reklámeszköz. Ne nézd madárnak!

Így ellenőrizheted más weboldalak látogatottságát

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');